Sun overweegt GPLv3 voor Java en Solaris

Op dit moment zijn Java en Solaris, twee producten van Sun Microsystems, beschikbaar onder respectievelijk versie 2 van de GPL en de CDDL. De kans is echter aanwezig dat beide stukken software onder GPLv3 gaan vallen als deze binnen enkele maanden gelanceerd wordt.

Dit nieuws is door Jonathan Schwartz, CEO van het bedrijf, bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met analisten enkele dagen geleden. De voornaamste reden om de overstap naar de GPL te maken voor Solaris is dat het hierdoor stukken eenvoudiger zou worden om samen te werken met de GPL-, de Mozilla- en de BSD-gemeenschap, aldus Schwartz. Op dit moment is die samenwerking namelijk nog niet zo vruchtbaar als hij, althans in de optiek van de Sun-CEO, zou moeten en kunnen zijn. Het gevolg van de licentieverandering zou dan ook moeten zijn dat meer ontwikkelaars aan Solaris gaan werken, omdat ze eenvoudiger code zouden kunnen delen tussen GPL-producten.

Op de vraag waarom Solaris dan niet nu al onder versie 2 van de GPL wordt uitgebracht, heeft Schwartz een eenvoudig antwoord: Sun heeft interesse in de clausules die gaan over de bescherming tegen patentrechtszaken.

Voor informatie en achtergrond, check Tweakers.net

Advertenties