IBM wil kosten voor Apple- en Linux-desktops verlagen

IBMIBM heeft zondag het softwareplatform Open Client aangekondigd. Het platform heeft als voornaamste doel de beheerkosten voor Apple- en Linux-desktops binnen een primaire Windows-omgeving flink te verlagen.

Met Open Client moet één platform ontstaan voor onder andere e-mail, instant messaging, browsen en tekstverwerking. Al deze toepassingen moeten op de verschillende besturingssystemen werken. IBM heeft het platform samen met Red Hat en Novell geheel opgebouwd met opensourcebouwstenen, al is nog onduidelijk wanneer het product precies op de markt komt.

Hoofddoel is om de kosteneffectiviteit van Linux- of Apple-desktops ten opzichte van standaard Windows-clients te verbeteren. IBM wil met Open Client inspelen op de twijfel bij managers of een bedrijf moet overschakelen naar Windows Vista. Veel organisaties zijn huiverig voor de overstap vanwege de omvangrijke hardware-investeringen die vaak nodig zijn. Zij zoeken naar manieren om hun oude hardware toch te kunnen blijven gebruiken.

Voor e-mail, instant messaging en groupware gebruikt IBM haar bekende Lotus Notes, samen met Lotus Sametime. WebSphere 6.0 doet dienst als webserver en voor universele bestandsuitwisseling kiest IBM voor het Open Document Format (ODF) , nu al te vinden in OpenOffice.org. Als browser wordt Firefox ingezet. Big Blue zal zijn Open Client gaan inzetten op vijf procent van haar eigen desktop-pc’s. IBM heeft wereldwijd 320.000 mensen in dienst.

Het initiatief sluit aan bij scholen in Frankrijk die scholieren voorzien van een OSS desktopomgeving. Ook in het onderwijs in Nederland loopt een open source desktop initiatief.
Bron: Tweakers.net

Advertenties