To Boot or Not to Boot from SAN?

Grote VMware omgevingen hebben veel baat bij een SAN. Het gemak bij het verleden en uitbreiden van disk opslagcapaciteit voor data en virtuele machines is onovertroffen. Maar je kunt het SAN ook gebruiken om het OS van je servers op te zetten. Met je C: schijf of root partitie op het SAN is het klonen van een server een kwestie van seconden. In geval van een server crash, staat alles nog gewoon op het SAN en ben je zo weer online. Maar er zijn ook nadelen…

Virtual Strategy Magazine had vorig jaar een interview van een VAC over de vraag “Boot ESX from SAN?” of niet? Wanneer wel en wanneer niet.

Lang verhaal kort: het hangt er vanaf.
Je partities in het SAN zetten heeft voordelen, want een server bijplaatsen is snel en na een hardware crash ben je weer snel online. Maar het extra (boot) verkeer over je SAN infrastructuur is ook aanzienlijk. Ook maak je extra kosten omdat de (ESX) server een eigen HBA moet hebben die niet gedeelt wordt met de VMs.

Het artikel geeft duidelijk inzicht in deze discussie en stelt je in staat je eigen mening te vormen. Dus zeker lezen!

Advertenties