Ook VMware daagt Microsoft uit

vmwareVMware is in een whitepaper fel van leer getrokken tegen Microsoft en de manier waarop het softwarebedrijf gebruikers restricties oplegt met betrekking tot de keus van virtualisatiesoftware. Volgens VMware is opnieuw sprake van monopoliemisbruik.

In de whitepaper beschrijft VMware zeven probleemsituaties en hun impact op de virtualisatiemarkt. Het eerste bezwaar van VMware is dat Microsoft alleen premier support level-klanten wil ondersteunen in het geval dat Microsoft-software in een non-Microsoft-virtualisatieproduct gebruikt wordt. Dat betekent dat VMware-klanten die niet voor deze duurste vorm van Microsoft-support willen betalen, bij VMware moeten aankloppen als er een probleem met het virtualiseren van Microsoft-software is.

Verder verbiedt de licentie van Microsofts vhd-bestandsformaat het converteren van een virtuele machine naar een ander bestandsformat. Daardoor wordt een overstap van Microsoft-klanten naar andere aanbieders van virtualisatiesoftware sterk bemoeilijkt, aangezien dit niet mogelijk is zonder alle systemen opnieuw in te richten. Een complicatie daarbij is dat Microsoft de migratie van zijn software naar een ander platform in zijn licenties verbiedt, zo stelt VMware. Zo zou een Vista-installatie slechts eenmaal naar een ander – al dan niet virtueel – systeem verplaatst mogen worden, klaagt het virtualisatiebedrijf. Dat is in de praktijk afhankelijk van welke Vista-licentie is aangeschaft, maar daar brengt VMware tegenin dat niet alle Vista-varianten in een virtuele omgeving mogen draaien.

Ook verbiedt Microsoft het om hun virtuele machines te draaien op de virtualisatiesoftware van andere producenten, zodat men die images in feite alleen kan draaien op Microsoft Virtual Server en Virtual PC. Over het Microsoft-besluit om images te deactiveren die binnen non-Microsoft-virtualisatiesoftware gebruikt worden, is VMware dan ook niet te spreken. Tot slot mag binnen een virtuele omgeving geen gebruikgemaakt worden van technologie voor ‘digital, information or enterprise rights management’. Het gevolg hiervan is dat een virtuele Windows Vista-omgeving ernstig beperkt wordt in zijn functionaliteit, zo meent VMware. Tot slot bekritiseert VMware het feit dat de virtualisatie-api’s van Windows Longhorn Server gesloten zijn en concurrerende software dus niet compatibel gemaakt kan worden met Microsofts hypervisor.

Nog meer details op tweakers.net

Advertenties