Sun gaat gratis OpenSolaris-cd's versturen en wordt lid FSF

Sun Microsystems heeft bekendgemaakt dat het gratis softwarepakketten van zijn OpenSolaris-project zal gaan versturen aan geïnteresseerden. Daarnaast heeft het bedrijf zijn imago als ‘opensourceonderneming’ onderschreven door ‘patron’ te worden van de Free Software Foundation.

Sun’s chief open source officer Simon Phipps heeft op zijn weblog het ‘Get.OpenSolaris.org’-programma aangekondigd. Dit programma, geïnspireerd op het Shipit-programma van Ubuntu, voorziet in gratis softwarekits van OpenSolaris. Het gratis softwarepakket, dat wereldwijd op kosten van Sun wordt bezorgd, bestaat uit documentatie en twee dvd’s met daarop onder andere Solaris Express, een preview versie van het Solaris-besturingssysteem met toekomstige features. Onder andere het bestandssysteem ZFS, de debuggingtool DTrace en de zogenaamde Containers – een soort virtualisatietechnologie, zijn onderdeel van deze preview-versie van Solaris. Ook staan op de dvd’s de live-cd’s van Nexenta OS, BeleniX en SchilliX, die alledrie op OpenSolaris zijn gebaseerd. Ook de broncode van OpenSolaris en de Sun Studio-compilers worden op de dvd’s geleverd. Het Ubuntu Shipit-programma biedt een verglijkbare service die wordt gesponsord door het moederbedrijf Canonical. Hierbij worden alleen installatie- en live-cd’s geleverd van Ubuntu, maar geen documentatie.

Advertenties