Novell & Microsoft: TCO Windows goedkoper dan Linux

Novell heeft samen met Microsoft een persbericht uitgebracht waarin de Britse bank HSBC, een grote klant van beide bedrijven, claimt dat Windows goedkoper is in het gebruik dan Linux. In het verleden claimde Novell juist het tegendeel. In het persbericht wordt bekendgemaakt dat HSBC de technologie wil gaan gebruiken die voortkomt uit het samenwerkingsverband tussen Novell en Microsoft.

Matthew O’Neill, hoofd van de wereldwijde IT-afdeling van HSBC, zegt in het persbericht dat het onderhouden van hun Linux-systemen duurder uitvalt dan dat van Windows-omgeving: ‘Sommigen zullen verrast zijn dat onze Windowsomgeving een lagere TCO kent dan ons huidige Linuxplatform.’ HSBC laat weten kosten te kunnen besparen door het aantal gebruikte Linux-distributies terug te schroeven en door bestaande Linuxmachines beter te laten samenwerken met Windows-systemen. Het rekenmodel dat de bank heeft gebruikt om de verschillen in beheerkosten tussen de twee te kunnen bepalen, is niet openbaar gemaakt.

Hoewel het onduidelijk is welke Linux-distributies door HSBC precies gebruikt worden, is het opvallend dat Novell zijn naam wil verbinden aan de claim dat Linux een hogere tco heeft dan Windows. In het verleden pleitte het softwarebedrijf juist voor de kostenbesparingen die opensource-oplossingen zouden opleveren ten opzichte van Microsoft-producten.

Advertenties