Open source proef Amsterdam loopt voorspoedig

linux tuxVolgens de gemeente Amsterdam gaat het testen van een opensourcedesktopomgeving voorspoediger dan verwacht: de pc’s worden niet langer apart gehouden maar in de bedrijfsomgeving gezet. IT-adviseur Bart Prehn van de gemeente zegt dat de eerste lichting gebruikers geen enkel probleem bleek te ondervinden bij het gebruik van de opensourceomgeving. ‘Ze gingen er zonder enige training mee aan de slag. Het werkt gewoon’, aldus Prehn.

Aanvankelijk was het plan om de bewuste groep pc’s in een aparte testomgeving te draaien, gescheiden van de andere computers. Zo moest het risico op storingen worden uitgesloten. De onverwachte soepelheid waarmee de eerste testweek verliep, leidde echter tot het besluit om 125 ambtenaren van de Dienst Wonen en van het stadsdeel Zeeburg achter opensourcemachines te zetten, en deze aan te sluiten op de bestands- en e-mailservers van de gemeente. Uit een presentatieslide zou overigens zijn gebleken dat de gemeente voor de Suse Linux-distributie heeft gekozen, maar Prehn wilde dat niet met zoveel woorden bevestigen. Onduidelijk is wanneer de test is afgerond; bij succes worden alle vijftienduizend gemeentelijke desk- en laptops van opensourcesoftware voorzien.

Meer info op Pro.Tweakers.net

Advertenties