Nederland massaal aan VoIP

Van de zes miljoen telefoonaansluitingen in Nederland maakt al ruim een derde gebruik van VoIP. Conventionele technieken als analoge (PSTN) telefonie en ISDN blijven terrein aan het internetbellen verliezen, zo blijkt uit onderzoek.

De markt voor vastelijnstelefonie voor consumenten groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent, terwijl het aantal PSTN- en ISDN-aansluitingen met 7,1 procent afnam. Hoewel ook mobiele telefonie meer en meer concurrentie voor de klassieke aansluitingen verzorgt, bleef het aantal vastelijnsabonnementen stabiel dankzij een groei van VoIP-aansluitingen met ruim 17 procent. Met name VoIP-over-DSL, dat meer dan 20 procent groei mocht noteren, is populair: van de DSL-abonnees heeft inmiddels ruim 43 procent een VoIP-abonnement. Dat is bijna twee keer zoveel als een jaar geleden.

Meer op tweakers.net

Advertenties