Citrix lijft open source virtualisatiefabrikant Xensource in

xen sourceCitrix Systems heeft aangekondigd om virtualisatiefabrikant Xensource over te nemen voor 500 miljoen dollar. Daarmee wil het softwarebedrijf ook een stukje van de virtualisatietaart bemachtigen. Citrix wil de desktop- en servervirtualisatie van Xensource in zijn producten gaan integreren. Het personeel van Xensource kan bij de nieuwe Virtualization & Management-divisie aan de slag. Xensource-directeur Peter Livine zal leiding geven aan de nieuwe Citrix-poot. Over de overname werd al enige tijd gespeculeerd.

Voor de nieuwe eigenaar is de aankoop van Xensource belangrijk, omdat het verwacht dat de virtualisatiemarkt tot een miljardenbusiness zal uitgroeien. Bovendien vormt virtualisatie een bedreiging voor de huidige Citrix-producten, waarbij met name de markt voor Windows Terminal Services onder druk staat. Volgens het bedrijf zal over vijf jaar zeker 30 procent van alle kantoorsoftware in een gevirtualiseerde omgeving draaien.

De opensource-edities van Xensource blijven door Citrix ondersteund worden. In de overeenkomst tussen de twee bedrijven zijn procedures afgesproken om het opensourceproject onder onafhankelijk toezicht te plaatsen. Zo kunnen bedrijven die Xensource in hun software vervlechten, de code ongehinderd blijven gebruiken. Onder andere Novell bundelt de virtualisatiesoftware bij zijn SUSE Linux Enterprise Server.

Bron: Tweakers.net

Advertenties