‘Quadcores efficiënter dan twee dualcores’

Serverbeheerders raken door stijgende energieprijzen en de nimmer gestilde honger naar meer rekenkracht steeds meer geïnteresseerd in processoren met een laag stroomverbruik. Quadcore-cpu’s zijn volgens AnandTech de beste keuze. In een uitvoerige test bekeken de reviewers twee Intel-cpu’s en een AMD-processor: de dualcore Intel Xeon L5335 Low Voltage met een snelheid van 2.33GHz, de Intel quadcore Xeon L5335 Low Voltage draaiend op 2.0GHz en tenslotte de AMD 2218 HE Opteron 2.6GHz. Omdat het benchmarkproces behoorlijk wat tijd in beslag nam, wist AnandTech geen nieuwe Barcelona-processoren in zijn onderzoek mee te nemen.

De servers worden tijdens het draaien van de benchmarks voorzien van twee dualcore-cpu’s of een enkele quadcore-processor.

Uit een onderzoek naar het stroomverbruik in idle-status blijkt de tweede generatie AMD Opteron 50 procent minder energie te verstoken dan Intels quadcore-cpu. Toch maakt de Xeon L5335 zijn energiehonger meer dan goed in de diverse prestatiebenchmarks. Vooral de performance per Watt-grafiek laat zien dat de quadcore bij een hoge systeembelasting meer dan vijftig procent beter presteert dan de AMD-chip. Concluderend stelt AnandTech dat Intels quadcore-cpu vooral bij database- en virtualisatietoepassingen de beste keuze is.

Interessant is het om te weten dat beheersoftware voor virtuele servers inimddels in staat is VMs te migreren terwijl ze draaien en bovendien idle servers op afstand uit kunnen zetten tot ze weer gebruikt moeten worden. Op die manier kan een beheerplatform, vergelijkbaar met VirtualCenter voor VMware, de load van de servers hoog houden om het verbruik optimaal af te stemmen op de behoefte. Andersom zou ze veeleisende VMs samen kunnen bundelen op een ESX host met Intel CPUs en kleinere, trage VMs op hosts met AMDs CPU kunnen zetten. Die laatste zijn veel zuiniger bij minder belasting.
Bron: Core.Tweakers.net – Nieuws [ ‘Quadcores efficiënter dan twee dualcores’ ]

Advertenties