IBM komt met gratis kantoorpakket op basis van OpenOffice.org

IBM wil gebundelde kantoorsoftware onder de titel Lotus Symphony gratis gaan aanbieden. Daarmee gaat Big Blue opnieuw de concurrentie aan met zijn aartsvijand Microsoft. Lotus Symphony is van oorsprong een kantoorsuite voor MS-DOS, waarin onder andere de beroemde spreadsheetapplicatie Lotus 1-2-3 was opgenomen. De nieuwe editie van Lotus Symphony is gebaseerd op het open source officepakket OpenOffice.org.

IBM’s gratis officesuite moet de concurrentie aangaan met Microsofts Office-pakketten. Op betaalde basis concurreren de twee al langer, onder andere met Lotus Notes/Domino versus Microsoft Outlook/Exchange. Eerder probeerde Big Blue al met het besturingssysteem OS/2 en de SmartSuite-kantoorbundel de hegemonie van Microsoft aan te vallen, maar dit eindigde in een mislukking.

Vorige week werd officiëel bekend dat IBM wil meebouwen aan OpenOffice.org, onder andere door code uit Lotus Notes te doneren. Het bedrijf zou 35 programmeurs op het project hebben geplaatst. Analisten zien het gebruik van de OpenOffice-bouwstenen door IBM als een belangrijke erkenning van de opensourcewereld. Eerder kreeg de ontwikkeling van Linux door bijdragen van de IT-reus een flinke steun in de rug.

IBM kiest met Lotus Symphony bewust voor het OpenDocument-formaat (ODF). Het standaardformaat voor kantoorbestanden werd vorig jaar verkozen tot ISO-standaard, waarna Big Blue ondersteuning voor het bestandsformaat aan Lotus Notes toevoegde. Microsoft probeert het concurrerende Office Open XML-formaat (OOXML) ook tot ISO-standaard te verheffen, maar een versnelde poging tot standaardisatie strandde vorige maand.

Bron: Pro.Tweakers.net

Advertenties