Windows op x86 hardware steeds populairder voor servers

Uit marktonderzoek van IDC blijkt dat x86-servers met Windows steeds populairder worden. In het derde kwartaal was veertig procent van alle serveromzet afkomstig van systemen die met Microsoft aan boord werden geleverd. Dat is een record. Gemeten in aantallen is het aandeel van Windows waarschijnlijk nog een stuk groter; 31 procent van de omzet wordt namelijk gegenereerd door relatief dure Unix-systemen. Het aandeel van Linux zweeft al driekwart jaar rond de 13 procent.

De populariteit van Windows hangt sterk samen met die van x86-processors. Er werd voor 7,2 miljard dollar aan Intel Xeon- en AMD Opteron-servers verkocht. Dit is op zich net geen record, maar wel genoeg om een historisch hoogtepunt van 55 procent omzetaandeel te behalen. In totaal is er voor 13,1 miljard dollar aan serverhardware verkocht, net iets minder dan in het kwartaal ervoor.

Vooral HP lijkt het goed te doen: het bedrijf is met 33 procent van de omzet de grootste speler op de x86-markt en met 42 procent ook de grootste in de blademarkt, die in het derde kwartaal voor het eerst meer dan een miljard dollar waard was. Verder zegt het bedrijf goede zaken te doen met de Itanium: ten opzichte van vorig jaar werd met de Integrity-servers 57 procent meer omzet gedraaid.

Concurrent IBM kampt ondertussen met een relatief kleine vraag naar mainframes en Power-machines (PPC), omdat klanten wachten op de volgende generatie van deze hardware. Sun zag ten opzichte van het vorige kwartaal zijn omzet dalen met 22 procent, waardoor het weer op de vierde plaats, na Dell, is terechtgekomen.

Bron: tweakers.net

Advertenties