Semantisch zoeken in Outlook met open source van IBM

IBM heeft een gratis zoekprogramma uitgebracht dat gebruikers in staat stelt informatie in Outlook en Lotus Notes te vinden door de betekenis van zoekwoorden af te leiden.

Als gebruikers bijvoorbeeld een telefoonnummer van een persoon zoeken, kan IBM’s OmniFind Personal Email Search dit vinden in de e-maildatabase, ook al bevat de bron niet de woorden ‘telefoon’ of ‘nummer’. Het algoritme van de plugin kan volgens IBM incomplete zoektermen interpreteren en naast telefoonnummers ook personen, presentaties, documenten, afbeeldingen en andere gegevens vinden. Daarnaast laat Iopes gebruikers gepersonaliseerde zoeksessies creëren, opslaan en delen.

De software is gebaseerd op de Unstructured Information Management Architecture. Dit opensource-platform is ontwikkeld door IBM maar wordt nu beheerd door de Apache Software Foundation. De technologie maakt het mogelijk om relaties en patronen in ongestructureerde informatie te ontdekken en op basis hiervan bepaalde voorspellingen te doen. IBM stelt Iopes beschikbaar via de Alphaworks-site, waar de onderzoeksafdeling van het bedrijf een blik geeft op producten die in ontwikkeling zijn.

Advertenties