Red Hat breekt met Xen virtualisatie

Red Hat heeft een bèta vrijgegeven van zijn embedded Linux Hypervisor. Opvallend is dat deze is gebaseerd op KVM en niet op Xen. Een embedded hypervisor draait direct op de hardware van de server, zonder tussenkomst van een besturingssysteem zoals bij de huidige generatie nog het geval is. VMware en XenSource bieden al sinds vorig jaar een embedded hypervisor. Red Hat zelf biedt sinds de introductie van Red Hat Enterprise Linux 5 in maart vorig jaar ondersteuning voor de Xen open source virtualisatie-technologie. Deze functioneert tevens als virtualisatieplatform voor besturingssystemen van onder meer Novell, Sun Microsystems en Oracle.

Hoewel Xen daarmee de defacto open source virtualisatiestandaard leek te zijn geworden, kiest Red Hat voor zijn embedded hypervisor voor KVM, een alternatieve standaard. De firma kiest voor deze koerswijziging omdat KVM tegenwoordig direct in de Linux kernel wordt ondersteund. Red Hat moet de ondersteuning voor Xen zelf bij elke nieuwe versie handmatig toevoegen, waarbij de firma nieuwe features zoals energiebeheer of ondersteuning van hardware apart voor Xen moet ontwikkelen.

“Iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van Linux heeft KVM als zijn ontwikkelplatform”, vertelt Brian Stevens, chief technology officer van Red Hat tijdens een persconferentie op de Red Hat Summit in Boston. “Daardoor groeien de mogelijkheden en vernieuwingen bij KVM veel sneller (dan van Xen, red).”

Red Hat ontkent dat de dagen van Xen geteld zijn. Veel bedrijven maken er nu al gebruik van en zullen niet snel overstappen. Bovendien zal de ondersteuning voor RHEL5, en dus ook Xen, nog tot 2013 verder gaan.

Bron: Webwereld

Advertenties