De Kindle cult

Het lijkt wel of de hele wereld ineens gek is geworden! Iedereen wil een iPhone 3G, ook al kost die €500 omdat het cool en sexy is. Maar niemand mag iets voor de Apple telefoon maken, want Steve Jobs behoudt angstvallig totale controlle over het platform. Iedereen wil ook ineens een Eee PC of te wel subnotebook of te wel netbook, want die oude dingen zijn zo groot, zwaar, onhandig en de batterij gaat niet lang genoeg mee. En zo’n stukje plastic kost €300 terwijl we eerder nog schreeuwden om de MacBook Pro of de AirBook die zo cool is ook al kost hij €2300!

amazon kindleNu begint er een cult te ontstaan om een zwart/witte plastic eBook reader met een 6″ scherm van ruwweg $300, de Kindle, die door Amazon verkocht wordt. Een eBook reader! Huh? Dat is al meerdere keren geprobeerd. Ze waren duur, stom, langzaam, slecht te lezen, dik, zwaar en ook al konden er 100.000 pagina’s op, wie leest er tegenwoordig nog? Laat staan hele verhalen?

Maar niets is minder waar. The Cult of Kindle is eind vorig jaar begonnen toen Amazon hem stilletjes op de site zette, precies op tijd voor Kerstmis. Sinds die tijd is de aanvoer mondjesmaat en de voorraad steeds uitverkocht. TechSource heeft uitgevonden dat er inmiddels zo’n 240.000 stuks van verkocht zijn! In oktober 2008 zou er zelfs een nieuwe grotere Kindle aankomen, gericht op scholen, universiteiten, e.d. met een scherm ter groote van een A4. Aangezien uitgevers steeds vaker moeten toezien dat studieboeken gekopieerd worden door studenten of scholen, Google hele kasten met boeken inscand en alles via Torrents of usenet te downloaden is, lijkt de komst van digitale schoolboeken in eBook formaat (betaald!) of als PDF (gratis) de uitkomst voor de verdwijnende omzet.

Wanneer komt hij eigenlijk naar Nederland? Ik wil ook zo’n onhandig, oerlelijk ding op batterijen!

Advertenties