Ministers zetten maximum prijzen internationaal internetten

De rekening voor mensen die op vakantie internetten, mag vanaf 1 juli 2010 niet meer dan zestig euro bedragen. Providers moeten hun abonnees de mogelijkheid bieden om een tariefplafond voor de kosten van mobiel internet te hanteren. De Raad van Ministers van de Europese Unie stemde donderdag in met het voorstel van EU-voorzitter Frankrijk. De maximale kosten voor buitenlands gebruik van internet en andere datadiensten, zoals mms’jes, zijn gesteld op 50 euro, exclusief BTW. In Nederland komt dat neer op bijna 60 euro inclusief BTW.

Het maximumtarief moet consumenten beschermen tegen torenhoge rekeningen door het internetten op vakantie en gaat in per 1 juli 2010. Het Europees Parlement moet het voorstel overigens nog wel goedkeuren.

De regeling werkt als een soort omgekeerde prepaid. Consumenten moeten ervoor kunnen kiezen om van tevoren een maximumbedrag voor internetgebruik in het buitenland vast te leggen. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door de provider. Als het maximum bijna is bereikt, krijgt de consument een seintje; als het maximum wordt overschreden, kan de consument geen gebruik meer maken van mobiel internet.

De ministers stemden ook in met een voorstel voor maximumtarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Een sms’je gaat maximaal vijftien cent kosten. Voor mobiel internetten is alleen een maximumprijs voor providers onderling afgesproken: zij mogen voortaan niet meer dan een euro per megabyte aan hun collega’s in rekening brengen. Ten slotte worden gesprekskosten voortaan per seconde berekend. Deze regeling gaat in per 1 juli 2009 en blijft gehandhaafd tot 2013.

Bron: Tweakers.net Nieuws

Advertenties