16 virusscanners getest, NOD32 de beste

Andreas Clementi, de man achter AV-Comparatives uit Oostenrijk, merkt op dat de resultaten die anti-virusbedrijven beweren te halen niet overeenkomen met zijn test. “Dat kan aan de duur van de testperiode, het aantal en soort gebruikte exemplaren liggen.” Daarnaast moeten gebruikers niet schrikken als hun scanner slecht scoort, zolang ze de virusscanner maar up-to-date houden, omdat dit nog altijd voor de beste detectie van malware zorgt. AV-comparatives doet regelmatig tests en scans met een hele batterij anti-virus en anti-malware producten en bekijkt hoe ze standhouden.

Zowel Avira, Kaspersky Lab en G Data weten de beste pro-actieve scores neer te zetten, maar dat gepaard met een groot aantal false positives, waardoor de scanners uiteindelijk geen topscore halen. Zowel Avira als Kaspersky weten zonder updates na een week nog 71% van de malware te herkennen. Het aantal false positives liegt er met respectievelijk 17 en 28 niet om. False positives kunnen zeer ververlende gevolgen hebben, zoals veel AVG-gebruikers onlangs ervoeren. AVG weet zonder updates zo’n 40% van de nieuwe malware te detecteren, wat uiteindelijk 21 false postives oplevert.

McAfee en Microsoft geven slechts één keer vals alarm, de detectie ligt dan ook veel lager, met name bij McAfee. Na een week laat het 63% van de malware door en vier weken later is dat al 71%. Sophos, F-Secure en eScan zijn de grote verliezers van de test. De scanners presteren zo slecht dat ze helemaal geen beoordeling krijgen. Sophos geeft 117 keer vals alarm. Clementi merkt op dat de virusscanner alleen in zakelijke omgevingen wordt gebruikt en systeembeheerders in die gevallen meer moeite nemen om false positives te onderzoeken. Winnaar is NOD32, die zonder updates iets meer dan de helft van alle malware detecteert, wat voor zeven false positives zorgt.

Interessant is dat de gratis, open source anti-virus scanner ClamAV (en de Windows versie ClamWin) buitenbeeld blijven. De reden daarvan is niet duidelijk, want ClamAV werd eerder wel getest.
Bron: Security.NL

Advertenties